По-мощни, по-високо енергийно ефективни, по-гъвкави

GХ серия
август 28, 2015
Арексим Инженеринг ЕАД инсталира нова система за централизирана подготовка на пластмаси в България
септември 3, 2015

По-мощни, по-високо енергийно ефективни, по-гъвкави

С двата нови размера в гамата на силата на притискане от 4 500 и 5 500 kN, KraussMaffei разширява продуктовото си портфолио в сегмента на изцяло електрическите шприцмашини от AX серията. По-нататъшното добавянето на три нови модела машини за хидро-механичната шприцмашина с две плочи от GX серията увеличава присъствието на марката в областта на мулти-компонентното шприцване. С тези допълнения KraussMaffei увеличава своето всеобхватно и високо-производително продуктово портфолио в средните размери машини в сегмента между 4000 и 9000 kN. Маркетингът на новите продукти се очаква да започне на Fakuma 2014.

Продуктово портфолио с висока производителност и енергийна ефективност

„Нашите клиенти постоянно питат за решения с висока производителност, енергийна ефективност и едновременно с това за пестене на място. С оглед на това, ние работим постоянно за разширяване и по-нататъшното развитие на нашата широка гама от изцяло електрически, хидравлични и хибридни шприцмашини. С пет серии и повече от 50 различни базови модела, ние предлагаме на нашите клиенти шприцмашини за специфични приложения, решения за всяко производствено предизвикателство. С това разнообразие ние сме индустриален лидер на доставки на технологични системи“, обяснява д-р Ханс Улрих Голц, председател на направлението за шприцмашини на KraussMaffei Group. С новите размери на серията AX, заедно с новите варианти на GX серията, компанията практически създава стандарт в областта на енергийно ефективни, изцяло електрически шприцмашини в областта на средните размери и в областта на мулти-компонентна технология.

Световният лидер в икономията на енергия: AX в клас 9+

AX.550

Ново към продуктовата група на AX серията са AX 450 и AX 550, с които KraussMaffei може да предложи изцяло електрически шприцмашини, разширени за по-голяма сила на притискане от 4 500 kN или 5 500 kN. „Ние забелязваме нарастващо търсене на изцяло електрически шприцмашини с големи притискащи сили. Новите AX 450 и AX 550 перфектно допълват нашата продуктова линия на напълно електрическите стандартни машини. По този начин клиентите ни могат да се възползват напълно от серията AX по отношение на прецизност и енергийна ефективност в голям диапазон от машини“, казва Йохен Митцлер, ръководител на стратегическото управление на продуктите за KraussMaffei. Напълно електрическите шприцмашини от АХ серията са оборудвани за ефективно използване на ресурсите, с висока повторяемост. Те печелят рейтинг за енергийна ефективност от 9+ според стандарта EUROMAP 60.1. Срещу сравнима хидравлична шприцмашина, консумацията на енергия е намалена с 50 или повече процента.

Специфични решения за приложенията за мулти-компонентно шприцване

GXH

KraussMaffei е глобален лидер в мулти-компонентното шприцване. „С технологията Multinject базирана на CX, GX и MX сериите, ние покриваме пазара като единствен доставчик на машини с малка, средна и голяма сила на притискане, в диапазона от 350 до 55 000 kN“, казва г-н Голц. Три нови варианти са добавени към шприцмашините с две плочи на KraussMaffei от GX серията: новите GXH, GXL и GXV предлагат оптимални предпоставки за многокомпонентно леене под налягане като се добавя и GXW (SpinForm технология на завъртане на средната плоча), който е успешно въведен на пазара на К 2013. Друг важен момент е новата интегрирана въртяща се плоча. A серво-електрическото задвижване осигурява особено бързи завъртания, паралелно движение и прецизно позициониране.

В зависимост от изискванията и продукта, клиентът може да изберете подходящо позициониране на шприцващите възли и опционална въртящата се маса. Н в GXH означава символично подреждане на два или повече шприцващи възли паралелно. „Чрез хоризонталното подреждане, стопилката се насочва директно в съответната част на инструмента. По този начин, така наречените мъртви ъгли в горещо-каналния разпределител са намалени“, казва г-н Митцлер. Допълнителни предимства на шприцващите възли подредени паралелно са опростения дизайн на инструмента и пестящия място дизайн на цялата машина. Типични приложения на GXH са в производство на компоненти за технически и оптични автомобилни детайли. Дву-компонентна винтова капачка за опаковъчната индустрия също може да бъде произведена ефективно и с малко разходи. Предимствата на GearX заключващия механизъм и GuideX водач на направляващите, разработени от KraussMaffei, са в краткото време на цикъла, с минимален разход на енергия.

L в GXL, от друга страна, означава странично хоризонтално позициониране на втория шприцващ възел. Благодарение на модулния дизайн на серията GX, могат да бъдат приложени малки и големи щприцващи обеми. Трети в групата е новия GXV с вертикално позициониране на втория шприващ възел, което позволява достъп до основния агрегат за шприцване. Устройството за вертикално шприцване може да се премества изцяло от затварящия възел за смяната на инструмента и така значително да подобри достъпността до машината.

Комбинации твърд-гъвкав, цветни и меки на допир повърхности, функционална интеграция и комбинацията на различни цветове и пластмаси, като термопластични, еластомери и полиуретани, са възможни с новата GX серия за многокомпонентно шприцване от KraussMaffei. Не само две, но до четири различни компоненти могат да бъдат преработени. „Изискванията на многофункционални компоненти, състоящи се от три или повече материали продължават да се увеличават. Лесна възможност е модулната конфигурация на допълнителните шприцващи възли за 3 или 4-цветни машини. Всички шприцващи възли се управляват централно от KraussMaffei MC6 управлението“, добавя г-н Митцлер.