Арексим Инженеринг ЕАД инсталира нова система за централизирана подготовка на пластмаси в България

По-мощни, по-високо енергийно ефективни, по-гъвкави
септември 3, 2015
KraussMaffei издига малките машини на върха в класа
септември 3, 2015

Арексим Инженеринг ЕАД инсталира нова система за централизирана подготовка на пластмаси в България

m1

Град Смолян се намира в южната част на България, близо до границата с Гърция. Най-близкото летище е на 100 км, в град Пловдив, вторият по големина град в страната. В град Ксанти, Гърция, също има летище, само на 90 км. Това са само някои от предимствата на разположението на Арексим Инженеринг ЕАД. Като преработвател на пластмаси, Арексим има своя територия в областта на изработването на инструменти и сглобяването на краен продукт. Фирмата се справя с изискванията на нейните клиенти бързо и ефективно, от първоначалния дизайн до серийното производство. Мястото на фирмата е с висока стойност по отношение на качеството и конкурентоспособността. За да се гарантират изпълнението на исканията и нуждите на клиента, компанията е инвестирала в модерна централизирана система за захранване със суровини – от motan-colortronic GmbH.

За повече от 20 години, в Арексим са произведени пластмасови компоненти за различни клонове на индустрията – електро, автомобилни и домакински уреди. Има много известни имена сред клиентите си като Bosch, Kostal, Schneider Electric и Liebherr. За този тип клиенти, качеството играе значителна роля – и Арексим го предоставя.

„Ние позволяваме само продукти, които са били проверени, инспектирани и произведени по устойчив начин и правила, да напуснат нашите производствени помещения“…

…обяснява Красимир Трифонов, изпълнителен директор на Арексим Инженеринг ЕАД. Това може да се види и от сертификатите ISO 9001:2008 и ISO 14001:2004. Не е чудно, че осигуряването на качество, контрола и процедурите за мониторинг са интегрирани във всяка производствена стъпка – от закупуването на суровините до планиране на логистиката.

В общия бизнес има над 470 служители, които работят в 4000 m² производствени помещения. През 2013 г. компанията регистрира оборот от 17 милиона евро. Повечето от петдесетте висококвалифицирани инструменталчици са отговорни за производството на прецизни инструменти, използвайки най-модерните машини с ЦПУ. Благодарение на този метод на изработване на инструментите, Арексим е в състояние да отговори на нуждите на клиентите си, които търсят ефективна цена с голяма гъвкавост. Практически серийното производство на инструменти може да се направи бързо и икономически ефективно.

m2

Детайли с високо качество се произвеждат на 45 модерни шприцмашини, със сила на затваряне от 280 до 500 тона – дори при малки серии

3K – многокомпонентно шприцване е също възможно. Над 50 различни видове материали се обработват и Арексим използва над 500 тона пластмасови материали годишно. Голямото предимство на Арексим: на клиентите се предлага всичко от един източник – от проектирането и производство на матрицата до крайния компонент – и винаги с акцент върху качеството и обслужването на клиентите.

През последните няколко години Арексим е инвестирала 3,5 милиона евро в нови шприц системи, роботика, лентови транспортьори и друго оборудване. Не само, че броят на шприцмашините се е увеличил, но и обемът на работа и видовете материал. В резултат на това е необходимо Арексим да инвестира в подготовката и обработка на материалите.

„В зависимост от поръчките на клиентите ние трябва да сменяме инструменталната екипировка и материалите по всяка една от нашите машини, по няколко пъти на ден. За да се гарантира, че ние сме в състояние да произвеждаме високо качествени и конкурентоспособни продукти, ние трябва да бъдем в състояние да направим това бързо и ефективно, така че ние решихме да инвестираме в автоматизиране на подготовката на нашите суровини и материали“ обяснява Камен Димитров, главен финансов директор на Арексим Инженеринг ЕАД. Той добавя: „Централизираната система на motan-colortronic GmbH за подготовка на материалите отговаря и надхвърля всички наши изисквания и нужди. Ние намалихме нашето общо потребление на енергия и похабяване с 10 процента.“

Системата за всички 45 шприцмашини е проектирана и осъществена под егидата на Детлев Шмид, директор продажби на motan-colortronic GmbH, Германия. Общо четири METROLINK автоматизирани свързващи станции гарантират, че устройствата и машините са захранени с правилния материал, по бърз и точен начин, чрез индивидуални устройства за захранване. Всяка захранваща линия се почиства преди всяка съществена промяна, като по този начин елиминира всяка възможност за кръстосано замърсяване.

m3

Здрави и без износване тръбни съединения осигуряват максимална надеждност

Това е важно, защото Арексим обработва голям брой абразивни материали. По тази причина бяха инсталирани тръбопроводи от неръждаема стомана и стъклени завои. Стъклените завои са покрити с PU и заземени, което позволява оптичен контрол на транспортния процес и премахва опасността от натрупване на електростатичен заряд. METRO подкачващите устройства работят бързо и чисто, осигуряващи правилния материал да се достави към всяка машина за обработка. Производствените спирания, причинени от това, че до шприцмашините няма материал или материала се губи по пътя, са елиминирани. Тихи и с ниска поддръжка вакуум помпи генерират необходимия вакуум за пренасяне. Допълнителна вакуум помпа е в готовност и дава допълнителна сигурност и може да се включи винаги при нужда. Централният филтър премахва финия прах от преминаващия въздух, който се събира в съдове за събиране на прах. Те се почистват чрез имплозия.

Самостоятелна централна система за сушене осигурява постоянна производителност и дори и когато се суши суровината. Системата се състои от два най-съвременни въздушни генератори LUXOR за сух въздух, които произвеждат 900 и 1200 m³/h сух въздух заедно с дванадесет LUXORBIN резервоари за сушене. „Технологията ETA PLUS™ регулира автоматично обема на въздуха и температурата на сушене в зависимост от пропускателната способност на материала; ATNN запазва постоянна точка на оросяване (Dew point) при производството на сух въздух“, обяснява Детлев Шмид. Той продължава, „… управлението на LUXORnet следи и контролира цялата система на сушене и транспортиране и предлага много допълнителни опции като например визуализация, документация и управление на рецептите.“

Инсталирането е извършено без да се налага спиране на производството

Благодарение на модулната конструкция на възлите и системите на motan-colortronic GmbH, те лесно се интегрират в съществуващата система. „Нашите монтажници бяха подкрепени от добре обучен екип от служители на Арексим. Инсталацията мина много по-бързо от очакваното“, отбелязва Шмид. Красимир Трифонов добави: „Ние работим заедно от над 15 години – и отново motan-colortronic GmbH доказа, че те са надежден партньор. Не само заради техническите предимства и надеждността на тяхното оборудване и системи, но и защото със своята креативност в решаването на проблеми и бърз отговор, отговарят изцяло на нашите искания.“

m4