KraussMaffei издига малките машини на върха в класа

Арексим Инженеринг ЕАД инсталира нова система за централизирана подготовка на пластмаси в България
септември 3, 2015
По-малко отпадъци, по-висока производителност: Adaptive Process Control (APC)
септември 3, 2015

KraussMaffei издига малките машини на върха в класа

NewCX1

Пространство, време и материали – тези променливи определят колко ефективно едно преработвателно предприятие може да преработва пластмаса. Колко машини трябва да се разположат в производственото хале? Какви са възможните времена за циклите и настройката на машините? Как може разхода на електричество, сгъстен въздух и мастербачи да бъдат намалени? Новата CX от KraussMaffei има предимство на потенциална икономия в трите области.

От хидравликата до софтуера за управление на автоматизацията, всеки компонент в изпитаните CX машини в малкия диапазон на затварящите усилия бе подложен на строг контрол и бяха определени желаните подобрения. Д-р Ханс Улрих Голц, изпълнителен директор и председател на направлението за шприцмашини на KraussMaffei Group, заяви: „Нашата цел бе да се вземе всичко успешно от CX серията и да го ориентираме още по-последователно към нуждите на клиента. Преработвателите на пластмаси трябва да имат възможност за преработване на пластмаси с изключителна ефективност на разходите и гъвкавост. „Новата CX серия в диапазона до 1600 kN е станала най-добра в класа благодарение на голям брой отделни иновации. Гьоц Шейбе, продуктов мениджър, казва с ентусиазъм: „Ние бяхме действително в състояние технически да изпълним изискванията на всички наши клиенти: 10% по-малко енергия, 15% по-бързо, 30% по-тихо, обема на маслото е намален с 20%, 25% по-голяма ефективност, 100% добавена стойност за клиента! Допълнителни акценти специално за малките машини включват новите – робот за леяка (sprue picker) и концепцията BluePower Vario задвижване.“ Както всички машини от KraussMaffei, новата CX е оборудвана с новата Adaptive Process Control система (APC), с която може веднага да се компенсират колебанията в процеса на леене под налягане.

Предимство на повече пространство: дизайн „две-плочи“, робот за леяка (sprue picker), отстраняеми водещи колони

Серията CX винаги е имала фина фигура; със своя дизайн „две плочи“ заема по-малко място за инсталиране, отколкото по-дългите, с три плочи, модели. В допълнение, конзолното захващане на затварящият възел осигурява достатъчно място отдолу за темпериращи устройства и транспортни ленти. Като резултат изключително компактната изработена машина е също идеална за използване в чисти помещения. Новият робот за леяка (sprue picker) от отдела на KraussMaffei за автоматизация също така разполага с много компактен и стабилен дизайн. Ходът на телескопичната ос прави робота за леяка изключително подходящ за използване в малки помещения. Той образува една производствена единица заедно с машината, която осигурява най-доброто решение на пазара като резултат. Откъснатия леяк се съхранява в рамките на пространството на стандартна машина. Това означава, че не е необходимо странично разширяване на машината под формата на странична ограда. По този начин на една и съща площ могат да бъдат монтирани четири машини, а не три. Сервомоторът позволява робота за леяка да работи изключително бързо и спестява време за поддръжка и скъпия сгъстен въздух, в сравнение с склонни към износване пневматични устройства. Системата за управление и контрол „всичко-в-едно“ MC6 и оптимизирано разположената позиция спрямо инструмента завършва кръга за ползването на най-удобните за потребителя функции.

Инструментите също така стават все по-големи и по-сложни в малкото пространство. Задължение на производителите в частност е, че трябва да направят бързи промени, дори със сложни инструменти, с цел получаване на рентабилно производство. А простото ръчно устройство за отстраняване на водещите колони е идеален вариант за бърза смяна на сложни форми. За чести смени и отстраняване на колоните клиентите могат да използват напълно автоматизирано устройство. Ново разработения съединител за изхвъргача прави по-лесно да се сменят инструментите и той е в състояние да компенсира малки осеви измествания между матрицата и изхвъргача. Стандартната CX машина вече предоставя повече пространство за инструментите. От KraussMaffei не са удовлетворени само със стандартните величини, клиентът има възможност за избор между различни размери на плочите и разстоянието между тях. Това дава възможност да се увеличи обема на един инструмент с 40% спрямо друг.

Допълнително предимство е, че за някои приложения машината може да бъде по-малка, отколкото преди. Комплексното проектиране на инструменти за машини с многокомпонентно шприцване често ги прави прекалено големи за една машина, която има достатъчна сила на затваряне. С 13% по-широките плочи има възможност такива приложения да бъдат реализирани на CX 130, докато конкуренцията се нуждае от 160 т машина. Шейбе подчертава: „При 20% в полза на ефективността е ясно да се види: намалена машинна часова ставка и по-ниски оперативни разходи“.

NewCX2

Ново изчисляване на времето: Бърз затварящ възел, безвинтов капак, шумоизолация

С две думи, новият CX затварящ възел е с около 15 % по-бърз от средния. За проекти с голям обем този факт сам се отплаща. Това се постига благодарение на оптимизираното взаимодействие между новата технология на клапаните и концепциите за хидравличното превключване. Достъпът е значително подобрен от новата клик функция на капака на най-важните хидравлични компоненти. Освен това новият капак също е звукоизолиран и така се намаляват емисиите на шум с 30 %. Това не само създава приятни условия на труд, но също така дава възможност да се затвори веригата – производство на детайли и на работните места за монтаж да бъдат в тясно сътрудничество.

Най-добрите стойности на консумация: Задвижване, обем масло, адаптер за шприцващия възел

По-малко ток, по-малко масло, по-малко мастербачи. Новата CX спестява от всички консумативи. Концепцията за задвижване е енергийно оптимизирана и се нуждае от 10% по-малко електроенергия, отколкото преди, благодарение на интелигентното управление. Опцията BluePower Vario задвижване може да направи дори повече: с променлива скорост асинхронен двигател подобрява ефективността и намалява капацитета при работа на празен ход. Колкото по-дълго е времето на цикъла, толкова по-голяма е икономията, до 30% в сравнение с традиционния хидравличен вариант.

Ние вложихме усилия в намаляването на обема на масло с 20% поради високата цена на маслото. Това е постигнато чрез фино филтриране и пречистване на маслото с идеята запазване на времето на предварителното загряване. В допълнение целият експлоатационен живот на маслото се увеличава с до 40%, намалява се честата смяна на маслото. Клиентите се възползват от по-ниски инвестиции за първото пълнене и смените на масло. По-голямата част от работещите с шприцмашини са запознати с такъв проблем: при производство на малки пластмасови части минималната производителност на машините е твърде висока. Единственото заобиколно решение е да се използва голям студен леяк, така се губят ресурси в процеса. Ето защо за пластифициращия възел от серията CX се предлагат адаптери, които позволяват на машината да се регулира за по-малки обеми шприцващ материал. От опитите се доказа, че високопроизводителните винтове също спестяват материал. Неговата добра хомогенизираща производителност означава, че количеството на оцветителя може да бъде намалено с до 30%, което – по цени, по-високи от 20 евро на килограм – лесно добавя до няколко хиляди евро на година.

Можете да посетите сайта на KraussMaffei за по-подробна информация: www.kraussmaffei.com